Çok sık karşılaştığımız bir mevzuyu kaleme almak istedik. Bildiğiniz üzere projelerin şartnamelerinde kimi zaman hidrolik kapı kapayıcı kimi zamansa yaylı menteşe istenir.
Hidrolik kullanımı ülkemizde belkide 30-40 sene öncesine kadar gitmektedir. hepimizin apartman giriş kapısında muhakkak bir hidrolik vardır. Ancak ülkemizde yangın kapısı ve yaylı menteşe kavramaları henüz çok yaygın değildir. Millet olarak bir zaafımız bir konu hakkındaki yenilikleri takip etmeden eski bilgileri kopyala yapıştır mantığıyla kullanmamızdır.
Yangın kapılarının neden kapalı kalması istenir ? cevap aslında çok basit: hiç kimse bir yangın sırasında bulunduğu mekanı terk ederken açtığı kapıyı kapamaz ,buda tahmin edebileceğiniz gibi ortama taze oksijenin girmesine ve yangının büyümesine neden olur.
İşte; ister hidrolik ,ister yaylı menteşe, ister manyetik bir çekici olsun ,bunların hepsi kapıyı kapatma vazifesini yerine getirir.
Bu durumda yangın kapılarında muhakkak hidrolik olacak demenin de aslında bir mantığı yoktur. Hidrolik kapayıcılar kapıların üst kısımlarına monte edilmeleri zorunluluğundan ötürü çok pratik değillerdir, diğer taraftan malzeme maliyeti olarak da yaylı menteşelerin çok çok üzerindedir. Bir diğer faktörde hidroliklerin yaylı menteşelere oranla daha yüksek bir arıza yüzdesine sahip olmalarıdır.
Tüm bu sebeplerden ötürü biz Feza Yangın kapıları olarak kendi patentli ürünümüz olan yaylı menteşeleri kullanıyoruz, ancak “müşteri her zaman haklıdır” prensibi uyarınca da istenildiği takdirde hidrolik uygulaması da yapıyoruz